Fonta Aksara Jawa

Kamis, 24 Maret 2011 M
20 Rabiul Akhir 1432H

Aksara Jawa atau Hanacaraka masuk ke dalam Unicode Standard di versi 5.2.0. Unicode adalah suatu standar industri yang dirancang untuk mengizinkan teks dan simbol dari semua sistem tulisan di dunia untuk ditampilkan dan dimanipulasi secara konsisten oleh komputer. Dikembangkan secara tandem dengan standar Universal Character Set dan dipublikasikan dalam bentuk buku The Unicode Standard.

R.S. Wihananto mengembangkan sebuah fonta untuk keperluan aksara Jawa ini, dinamakan Tuladha Jejeg. Informasi lengkapnya bisa dilihat di http://sites.google.com/site/jawaunicode/

Teks di bawah menggunakan aksara Jawa, agar terlihat dengan benar install terlebih dahulu fonta Tuladha Jejeg di sini

ꦥꦺꦔꦼꦠ꧀ꦠꦤ꧀

꧋ ꦲꦢꦼꦒ꧀ꦒꦶꦁ​ꦩꦱ꧀ꦗꦶꦢ꧀ꦱꦭꦶꦏꦶꦤ꧀​ꦪꦱꦤ꧀ꦤꦶꦥꦸꦤ꧀ꦫꦢꦺꦤ꧀ꦔꦤ꧀ꦠꦺꦤ꧀ꦡꦸꦩꦼꦁꦒꦸꦁ​ꦦꦿꦮꦶꦫꦢꦶꦂꦗ ꧈ ꦭꦗꦼꦁ​ꦏꦮꦏꦥ꧀ꦥꦏꦼꦤ꧀ꦏꦁꦒꦺ​ꦥꦂꦭꦸꦤꦶꦁ​ꦆꦱ꧀ꦭꦩ꧀ꦭꦤ꧀ꦩꦸꦱ꧀ꦭꦶꦩꦶꦤ꧀ꦲꦶꦁ​ꦱꦭꦩꦶꦭꦩꦶꦤꦶꦥꦸꦤ꧀​ꦥꦩ꧀ꦧꦶꦏꦏ꧀ꦏꦶꦥꦸꦤ꧀ꦲꦶꦁ​ꦢꦶꦤ꧀ꦠꦼꦤ꧀ꦏꦼꦩꦶꦱ꧀ꦏꦭꦶꦮꦺꦴꦤ꧀ꦠꦁꦒꦭ꧀ꦏꦥꦶꦁ ꧇꧑꧖꧇ ꦮꦸꦭꦤ꧀ꦗꦸꦩꦢꦶꦭꦮꦭ꧀ꦠꦲꦸꦤ꧀ꦗꦶꦩ꧀ꦩꦮꦭ꧀ ꧑꧘꧘꧕꧇ ꦲꦸꦠꦮꦶ​ꦯꦸꦂꦪ​ꦏꦥꦶꦁ꧇ 21 ꦮꦸꦭꦤ꧀ꦗꦤꦸꦮꦫꦶ 1954 ꦢꦺꦤ꧀ꦤꦶꦁ​ꦫꦢꦺꦤ꧀ꦔꦤ꧀ꦠꦺꦤ꧀ꦡꦸꦩꦼꦁꦒꦸꦁ​ꦦꦿꦮꦶꦫꦢꦶꦂꦗ ꧉

ꦏꦠꦿꦁꦔꦤ꧀

꧋ ꦱꦢꦺꦫꦺꦁꦔꦶꦥꦸꦤ꧀ꦩꦱ꧀ꦗꦶꦢ꧀ꦱꦭꦶꦏꦶꦤ꧀ꦏꦒꦫꦥ꧀​ꦱꦩ꧀ꦥꦸꦤ꧀ꦮꦺꦴꦤ꧀ꦠꦼꦤ꧀ꦩꦲꦸꦗꦸꦢ꧀ꦥꦤ꧀ꦝꦼꦩꦺꦤ꧀ꦤꦶꦁ​ꦩꦱ꧀ꦗꦶꦢ꧀​ꦯꦸꦫꦩ꧀ꦧꦶ​ꦱꦲ​ꦥꦭꦩ꧀ꦥꦃꦲꦤ꧀​ꦱꦂꦠ​ꦧꦺꦴꦤ꧀ꦝꦱꦮꦠꦮꦶꦱ꧀​ꦏꦢꦺꦴꦱ꧀ꦠ꧇ ꦮꦼꦝꦶ​ꦒꦩ꧀ꦥꦶꦁ​ꦏꦗꦼꦁ​ꦭꦤ꧀ꦱꦤ꧀ꦤꦺꦱ꧀ꦱꦤ꧀ꦤꦺꦱ꧀ꦱꦶꦥꦸꦤ꧀​ ꦱꦺꦴꦏꦺꦴꦁꦔꦤ꧀ꦱꦏꦶꦁ​ꦥꦫ​ꦩꦸꦱ꧀ꦭꦶꦩꦶꦤ꧀​ꦢꦺꦤ꧀ꦤꦺ​ꦲꦶꦁꦏꦁ​ꦔꦿꦚ꧀ꦕꦁ​ꦱꦲ​ꦔꦮꦠ꧀ꦲꦮꦠ꧀ꦠꦶ​ꦥꦁꦒꦫꦥ꧀ꦥꦶꦥꦸꦤ꧀ꦩꦱ꧀ꦗꦶꦢ꧀​ꦫꦢꦺꦤ꧀ꦔꦧꦺꦲꦶ​ꦱꦺꦴꦤ꧀ꦢꦿꦢꦶꦥꦿꦗ ꧈ ꦲꦶꦁꦏꦁ​ꦲꦁꦒꦫꦥ꧀​ꦫꦢꦺꦤ꧀​ꦯꦸꦰꦺꦗ

ꦥꦔꦿꦺꦃꦲꦶꦁꦩꦱ꧀ꦗꦶꦢ꧀ꦱꦭꦶꦏꦶꦤ꧀

ꦥꦔꦂꦰ꧇ ꦫꦢꦺꦤ꧀ꦲꦗꦶꦩ꦳ꦸꦃꦏ꦳ꦩ꦳ꦢ꧀‌ꦔꦢ꧀ꦤꦤ꧀
ꦥꦤꦶꦠꦿ꧇ ꦫꦢꦺꦤ꧀ꦔꦧꦺꦲꦶꦱꦺꦴꦤ꧀ꦢꦿꦢꦶꦥꦿꦗ

Alih aksara

Pèngetan

Adeging Masjid Salikin yasanipun Radèn Ngantèn Tumenggung Prawiradirja. Lajeng kawakapaken kanggé parluning Islam lan muslimin ing salami-lami­nipun. Pambikakipun ing dinten Kemis Kliwon tanggal kaping 16 wulan Jumadilawal taun Jim awal 1885 utawi Surya kaping 21 wulan Januari 1954 dening Radèn Ngantèn Tumeng­gung Prawiradirja.

Katrangan

Sadèrèngipun Masjid Sali­kin kagarap sampun wonten maujud pan­ḍemèning Mas­jid, surambi, saha palam­pahan sarta bonḍa­sawatawis kadosta: weḍi, gamping, kajeng, lan sanès-sanèsipun. Sokongan saking para muslimin, déné ing­kang ngrañcang saha ngawat-awati panggarap­ipun Masjid: Radèn Nga­bèhi Sondra­dipraja, ingkang ang­garap Radèn Susèja.

Pangrèhing Masjid Salikin

Pangarsa: Radèn Haji Muhkhamad Ngadnan.
Panitra: Radèn Ngabèhi Sondradipraja.

Komentar

19 komentar untuk catatan 'Fonta Aksara Jawa'

  1. #1
    gravatar

    Horeeeee… bisa baca akhirnya….

  2. #2
    gravatar

    Kang Jae, kok gak bisa liat.. Kotak-kotak gitu?
    *belum install8

  3. #3
    gravatar

    Monggo…

  4. #4
    gravatar

    wah menarik sekali ini mas ^_^

  5. #5
    gravatar

    gimana bacanya tuh mas?

  6. #6
    gravatar

    cara bacanya gimana? ga ngerti :)

  7. #7
    gravatar

    […] #barutau http yulian firdaus or id 2011…[berbagi] #barutau http://yulian.firdaus.or.id/2011/03/24/fonta-aksara-jawa/   SukaBe the first to like this […]

  8. #8
    gravatar

    Salam.

    Kang Jay, saya tadi kirim email ke gmail Anda. mohon dicek dari wahidtampan@windowslive.com

    Thanks :)

  9. #9
    gravatar

    info yang sangat menarik, apalagi kalau gk kotak-kotak kaya gitu hhhehe

  10. #10
    gravatar

    pantesan ni td kok bentuknya cm kotak2 ternyata harus nginstalll software dlu

  11. #11
    gravatar

    oh…………….harus instal dulu

  12. #12
    gravatar

    oh nginstall soft nya dulu toh ..

  13. #13
    gravatar

    saya tidak dapat membaca font aksara jawanya, kira2 dimana ya tempat mendownload font aksara jawanya ??
    terima kasih..

  14. #14
    gravatar

    mo coba install tapi kok page not found ya?

  15. #15
    gravatar

    terima kasih untuk infonya, masih kurang ngerti bahasanya

  16. #16
    gravatar

    Wis lali aku baca hanacaraka

  17. #17
    gravatar

    wah rumit juga ya ?

  18. #18
    gravatar

    tetap semangat berbudaya

  19. #19
    gravatar

    kang Jay…. ngeblog deui atuh… :)

Tulis komentar

XHTML: Anda dapat menggunakan tag-tag berikut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Untuk menampilkan gambar/icon avatar anda silakan daftarkan alamat email di Gravatar.